Rocco Hoekstra.fw

Is er een dokter in de zaal? – Rocco Hoekstra

Stond de dokter vroeger op een voetstuk, tegenwoordig lijkt het wel of hij zich voortdurend moet verantwoorden.

‘De patiënt centraal’ , ‘de patiënt in the lead’, ‘de regie bij de patiënt’, ‘de dokter als coach’ en…  ‘patient journeylism’. Wat moet de dokter nu nog? Wordt zijn kennis nog wel op waarde geschat? Is zijn deskundigheid nog wel nodig of gewenst?

In een wereld, die ook door de explosieve groei van het internet in razendsnel tempo is veranderd, heeft de patiënt gemakkelijk toegang tot uitvoerige informatie over ziekten, behandelingen, artsen en ziekenhuizen. Het lijkt of de patiënt beter met al deze veranderingen uit de voeten kan dan de dokter; die lijkt zoekende naar zijn nieuwe rol.

Voorheen bepaalde de dokter alles, maar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren neigen nu naar het andere uiterste. Voordat hij verzuipt, moet de dokter dus op zoek naar nieuwe manieren om zijn expertise in te zetten.

Daarom heeft het Delta Psychiatrisch Centrum in de Rotterdamse regio een experiment ontwikkeld. Voor mensen met een bipolaire stoornis is de webomgeving Alles over lithium gemaakt dat lithiumgebruikers in hun patient journey ondersteunt. Tijdens het seminar geef ik een kijkje achter de schermen.

locatie_PJ2016.fw